• Een eenmalige belasting op ultrarijke Argentijnse burgers heeft het land omgerekend 2 miljard euro opgeleverd.
  • Dit bedrag zal worden gebruikt voor herstel van de economie na de coronacrisis.
  • Critici waarschuwden dat een welvaartsbelasting moeilijk te implementeren zou zijn en dat ultrarijken deze zouden ontwijken. Desondanks haalde Argentinië een relatief hoog bedrag op.

Een eenmalige welvaartsbelasting op ultrarijke Argentijnse burgers heeft omgerekend ongeveer 2 miljard euro opgeleverd, meldt de Buenos Aires Times. Dit geldbedrag zal worden gebruikt om de door de coronacrisis gehavende economie te ondersteunen.

Afgelopen december stemde het Congreso de la Nación Argentina in met de eenmalige heffing op vermogens van meer dan 200 miljoen peso (omgerekend 1,8 miljoen euro). Deze heffing treft ongeveer 10.000 personen in Argentinië.

Hoewel het wetsvoorstel met een ruime meerderheid werd aangenomen, woedde er in de aanloop van de stemming een intense politieke strijd. Volgens de BBC zou de eenmalige miljonairsbelasting van 5,25 procent op vermogens vanaf ongeveer 2 miljoen euro alleen de bovenste 0,8 procent van de Argentijnse bevolking treffen.

De ruim 2 miljard euro die inmiddels is opgehaald, komt overeen met driekwart van de opbrengst waarop de Argentijnse regering heeft ingezet. Het bedrag staat gelijk aan ongeveer een half procent van het nationaal inkomen van het land en de opbrengst is hoger dan experts hadden verwacht.

Het opgehaalde belastinggeld gaat naar sectoren die door de coronapandemie zwaar geraakt zijn. Zoals huisvesting, volksgezondheid, het ondersteunen van kleine ondernemers en onderwijs.

Sinds de start van de pandemie is een belasting op de hoogste vermogens internationaal een stuk bespreekbaarder geworden dan voor de coronacrisis.

Tegelijkertijd nam ook de kritiek toe op de inzet van dit middel om beschadigde economieën te ondersteunen. De tegenwerpingen richten zich vooral op de uitvoerbaarheid en de legitimiteit van een rijkenbelasting.

Een van de grootste Amerikaanse critici van een vermogensbelasting is miljardair Leon Cooperman. Volgens hem is een dergelijke maatregel verstandig noch legaal.

Cooperman denkt dat de ultrarijken zullen kiezen voor belastingontwijking. De miljardair staat hierin niet alleen. Ook econoom Angus Deaton, een expert op het gebied van ongelijkheidsvraagstukken, denkt er zo over.

Eenmalige vermogensbelasting als economisch vaccin

Volgens het Internationaal Monetair Fonds kunnen eenmalige vermogensbelastingen echter prima helpen om de wereldeconomie na de coronarecessie weer op de been te helpen.

Dit standpunt, dat het IMF afgelopen april naar buiten bracht, wijkt sterk af van eerdere opvattingen van het IMF over dit onderwerp. Die gingen sterker uit van bezuinigingen op de overheidsuitgaven en lagere belastingen ter stimulering van de economische groei.

In de Verenigde Staten broedt de Amerikaanse president Joe Biden momenteel op hogere belastingen voor de ultrarijken. Daarbij gaat het echter niet per se over een vermogensbelasting.

Biden heeft onder andere voorgesteld om de vermogenswinstbelasting, de vennootschapsbelasting en de inkomensbelasting voor Amerikanen die meer dan 400.000 dollar verdienen te verhogen. "Het is tijd dat zakelijk Amerika en ultrarijke Amerikanen hun deel bijdragen", zei Biden tijdens een toespraak voor het Amerikaanse Congres op 28 april.

In Nederland liggen er overigens bij alle politieke partijen, inclusief de VVD, plannen om hogere inkomens zwaarder te belasten in de nasleep van de coronacrisis.

Wat betreft de inkomstenbelasting gaat het in Nederland veelal om plannen om inkomens vanaf 65.000 euro hoger te belasten.

Voor de vermogensbelasting in box 3 liggen er ook plannen voor een miljonairsbelasting bij de PvdA, SP, GroenLinks en D66.

LEES OOK: Hogere inkomens zwaarder belasten? Zo steekt het toptarief in Nederland af tegen de omringende landen